Tegle pune domaćih proizvoda

Bez autora
Oct 15 2023

Prerađivači voća i povrća u Srpskoj ove godine odlučili su se za otkup sirovina pretežno od domaćih poljoprivrednih proizvođača bez obzira na to što kvalitet zbog vremenskih neprilika nije bio na zavidnom nivou.

Direktor Prehrambene industrije “Sava Semberija” Stevo Filipović za “Glas Srpske” kaže da su podržali domaće poljoprivredne proizvođače.

- Ove godine uopšte nismo uvozili iz Srbije i Sjeverne Makedonije, a sva količina koja je prerađena do sada je isključivo nabavljena od poljoprivrednih proizvođača širom Srpske i tako će biti do kraja sezone - kazao je Filipović.

Istakao je da je ova godina bila veoma teška te naglasio da u pogonima trenutno proizvode ajvar, đuveč, kornišone, kiseli kupus, ali i slatki program.

- Vremenske neprilike i kiša koja je neprekidno padala u maju su doveli do toga da je kvalitet voća i povrća izuzetno loš i ono što danas uđe u firmu odmah se mora preraditi, jer propada tolikom brzinom da već sutra nije za preradu - kazao je Filipović.

Osim toga, muku muče, kako kaže, i sa nabavkom ambalaže, baš kao i lani.

- Ove godine smo ambalažu obezbjeđivali u Egiptu i Ukrajini, što je veoma komplikovano, jer su troškovi transporta izuzetno veliki i ambalaža nas je ove godine došla skuplje nego i prošle godine - rekao je Filipović.

Međutim, uprkos teškoj situaciji proizvodni proces nisu prekidali, ali su preradili manje količine pojedinih proizvoda.

Dodao je da su se uključili u akciju Vlade RS i kao društveno odgovorna kompanija ponudili devet proizvoda bez marže.

- Naše proizvode izvozimo u Katar, Dubai, Njemačku, Švajcarku, Švedsku, Kanadu, SAD, Sloveniju, Crnu Goru, a od ove godine smo krenuli i sa isporukama za Srbiju - rekao je Filipović.

Rukovodilac komercijale za domaća tržišta u preduzeću “Spektar drink” Nebojša Jeftić kaže da je veći dio sirovina u proizvodnji sa domaćeg tržišta, dok je dio iz izvoza.

- Najviše nedostaje šipurka, jer nema ko da ga sakuplja, a jabuke su nešto lošijeg kvaliteta, dok kupusa imamo dovoljno i ugovorena je proizvodnja, a i kvalitet mu je dobar - rekao je Jeftić.

Dodao je da su otkupne cijene stabilnije u odnosu na prošlu godinu, ali bi moglo doći do povećanja cijena u prodaji.

- Očekujemo blagi rast cijena finalnog proizvoda iz nekih grupa proizvoda zbog povećanja cijene rada - kazao je Jeftić.

Kada je riječ o nabavci ambalaže, kako kaže, ova godina je nešto povoljnija nego prošla.

- Uvoznik iz Hrvatske čak je snizio cijene staklene ambalaže, dok plastična i kartonska ambalaža košta kao i lani - rekao je Jeftić.

Istakao je da proizvode uglavnom plasiraju na domaće tržište, a solidan dio izvoze i u zemlje regiona, nešto u Ameriku i Australiju, te u zapadnu Evropu.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović pohvalio je potez prerađivača koji su otkupili domaće sirovine.

- Međutim, rod voća je ove godine podbacio. Nadamo se da će iduća godina biti bolja i da će preduzeća nastaviti da podržavaju poljoprivredne proizvođače - rekao je Dojčinović.

Sezonci

U prerađivačkim pogonima u sezoni dospijevanja voća i povrća uvijek bude posla i za sezonske radnike, a Nebojša Jeftić kaže da nemaju problema sa radnom snagom.

- Imamo već uhodanu ekipu. Zapošljavamo i sve više žena jer su savjesne, disciplinovane i odgovorne - rekao je Jeftić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik